Door het hele land namen gisteren basisschoolleerlingen de schep in de hand om bomen te planten. Het was namelijk Nationale boomfeestdag, een mooi initiatief om kinderen te leren over het belang van bomen én Nederland letterlijk groener te maken. Nederland groen maken is een mooi doel, maar Nederland groen houden is minstens zo belangrijk. Een manier om dit te waarborgen is de boomeffectenanalyse (BEA).
BEA als sterk wapen
De Bomenstichting beschrijft het als volgt: ‘’De BEA is een sterk wapen tegen het (onbedoeld) verdwijnen van waardevolle bomen door bouwen en aanleggen.’’ Wanneer er bouw- of wegwerkzaamheden gepland staan kan dit effect hebben op de aanwezige bomen. Soms is de kap van een boom niet te voorkomen, maar ook zijn er vaak alternatieven. Wanneer er vooraf een boomeffectenanalyse gemaakt wordt kunnen bomen op hun plek blijven staan én is er een duidelijk plan waardoor de bouw niet hoeft te worden stopgezet.
Praktijkvoorbeeld Boomeffectenanalyse
In het prachtige, groene Apeldoornsche Bosch ligt het woonzorgpark: ’s-Heerenloo Groot Schuylenburg. Op dit park zijn nogal wat bomen te vinden, de schatting van de opdrachtgever was tussen de 2000 – 2500 bomen. Om alle relevante bomen in kaart te brengen hebben onze landmeters de bomen ingemeten, zodat Boomadviesbureau Duifhuizen een BEA kon maken. Tijdens een dergelijk meting meten we niet alleen de bomen zelf maar ook de stamvoethoogte, diameter en kroonprojectie. Zo ontstaat er uiteindelijk een zeer complete kaart die beschikbaar is voor eventuele bouwprojecten.
Boomeffectenanalyse door Infra Plus
Zoekt u een partij die een boominventarisatie en/of boomeffectenanalyse voor u kan uitvoeren? Bij Infra Plus bent u aan het juiste adres. Dankzij onze ervaring en nauwkeurigheid meten wij alles in en kan onze ETT-er een boomeffectenrapportage opstellen.
Meer weten? Neem dan contact op met Merrill Amatjasa, hij voorziet u graag van meer informatie.